Monodisciplinaire MS nascholing 15 maart

De ontwikkelingen in de zorg voor mensen met MS gaan snel. Behandelmogelijkheden nemen toe en worden complexer. Dit vraagt om meer specifieke deskundigheid van zorgverleners en goede multidisciplinaire samenwerking. Daarnaast blijven richtlijnen en duidelijke handvatten voor goede inhoudelijke zorg bij MS achter of zelfs helemaal uit. Om deze redenen organiseert MS Zorg Nederland op vrijdag 15 maart een monodisciplinaire Multiple Sclerose nascholing.

De nascholing is bedoeld voor ergotherapeuten, fysio- / oefentherapeuten en diëtisten en vindt plaats in het Postillion Hotel Amersfoort – Veluwemeer. De doelstelling van deze nascholing is om met elkaar monodisciplinair verdieping te zoeken en praktische handvatten te delen, die direct toepasbaar zijn in de dagelijkse praktijk. In interactieve sessies wordt een vertaalslag gemaakt tussen academische kennis en praktische toepasbaarheid.

Programma

Per beroepsgroep is een interessant programma samengesteld. 

Ergotherapeuten
In het nascholingsprogramma voor ergotherapeuten is aandacht voor de ergotherapierichtlijn MS, casuïstiek en actie-coping plannen maken. Spreker is Vivian van Bakel. De naam van de tweede spreker volgt binnenkort. Het programma is hier te downloaden.

Fysio- / oefentherapeuten
De nascholing voor fysio- / oefentherapeuten bestaat uit sessies over conditie- en krachttraining, cognitie & casuïstiek en spasme. De sprekers zijn Jeroen Stijl, Barbara van Marle en Elianne van Egmond. De naam van de laatste spreker volgt binnenkort. Het programma is hier te downloaden.

Diëtisten
Het programma voor diëtisten bevat items over feiten & fabel, specifieke ondersteuning bij klachten (als dysfagie, vermoeidheid en decubitus) en het belang van voeding en leefstijlaanpassing. De sprekers zijn Gerald Hengstman, Esther Kamphorst en Anne-Marie Ernst. Het programma is hier te downloaden.

Naast het programma per beroepsgroep vindt met alle beroepsgroepen tezamen een plenaire sessie plaats over recente ontwikkelingen rondom Multiple Sclerose. Ook de pauzes en lunch zijn gezamenlijk.

Het programma is onder voorbehoud van wijzigingen.

Voorwaarden voor deelname

Naast de algemene voorwaarden voor deelname aan scholingen van MS Zorg Nederland wordt bij deze nascholing zeer nadrukkelijk een actieve bijdrage gevraagd van alle deelnemers. Om concreet de vertaalslag te kunnen maken van academische kennis naar praktische toepasbaarheid wordt van de deelnemers de inbreng van eigen casuïstiek verwacht. Na bevestiging van deelname ontvangen de deelnemers hierover enkele weken voorafgaand aan de scholing meer informatie.

Algemene informatie

 • Wanneer: vrijdag 15 maart 2019, van 9.00 tot 17.00 uur
  (registratie vanaf 8.30 uur)
 • Waar: Postillion Hotel Amersfoort – Veluwemeer, Strandboulevard 3 te Putten
 • Voor wie: ergotherapeuten, fysio- / oefentherapeuten en diëtisten, die werken met mensen met MS
 • Kosten: € 150 voor leden van MS Zorg Nederland en € 225 voor niet-leden
 • Accreditatie: 6 punten zijn;
  • toegekend door KNGF voor fysiotherapeuten en ADAP voor oefen- en ergotherapeuten
  • aangevraagd bij ADAP voor diëtisten en Keurmerk Fysiotherapie voor fysiotherapeuten

Aanmelden

Aanmelden voor deze nascholing kan via onderstaande knop. Aanmeldingen worden in volgorde van binnenkomst verwerkt. Vanwege het interactieve karakter van de nascholing is per beroepsgroep ruimte voor slechts 25 deelnemers. Wacht daarom niet te lang met aanmelden! Bij voldoende animo zal de nascholing in de toekomst worden herhaald. Na aanmelding volgt op korte termijn terugkoppeling of kan worden deelgenomen.

Aanmelden nascholing

Deze scholing wordt georganiseerd door MS Zorg Nederland. Voor meer informatie over de scholing kunt u contact opnemen per email of per telefoon (040 40 20 887).

naar top