Nieuws

 • MS Talk: Nieuwe MS Medicatie

  De ontwikkelingen rondom MS medicatie gaan razendsnel. Er zijn dit jaar nieuwe middelen op de markt gekomen en er zit er nog eentje aan te komen op korte termijn. Ook de reeds bestaande medicatie is aan veranderingen onderhevig.

  Lees verder
 • Op weg naar consensus over de inhoud van Praktisch Handvat Fysiotherapie bij Multiple Sclerose

  Op 11 en 12 juni 2021 kwam de werkgroep Praktisch Handvat Fysiotherapie bij Multiple Sclerose (MS), bijeen in Hoevelaken om te brainstormen over de inhoud van het Praktisch Handvat Fysiotherapie bij Multiple Sclerose. De werkconferentie is geïnitieerd omdat fysiotherapeuten van het landelijk netwerk MS Zorg Nederland behoefte uiten aan meer houvast bij het behandelen van mensen met MS. Zeker omdat er tot op heden geen richtlijn fysiotherapie bij MS bestaat. Voorafgaande aan de conferentie heeft de kerngroep de vier belangrijkste onderwerpen vastgesteld die de basis vormen van de fysiotherapeutische behandeling van mensen met MS. De achtkoppige werkgroep bestaand uit eestelijns, revalidatie en ziekenhuis fysiotherapeuten met meerdere jaren ervaring in de behandeling van mensen met MS vormen de werkgroep. Consensus is bereikt over de onderwerpen: anamnese, klinimetrie, training bij lichte invaliditeit en training bij toenemende invaliditeit leidend tot rolstoel gebondenheid. Deze punten zijn de rode draad voor fysiotherapie behandeltrajecten.

  Lees verder
 • MS Talk Special: Gigi

  Dit is een hele speciale aflevering van MS Talk met een hele speciale gast. Namelijk Gigi Oerlemans. Zij is vorig jaar haar vader verloren aan MS en wil niet dat andere kinderen hetzelfde als zij moeten meemaken.

  Lees verder
 • MS Talk: MS en Seksualiteit

  Seksuele problemen bij MS is een onderbelicht onderwerp. Vaak durven patiënten er niet over te beginnen of ze denken dat iets anders belangrijker is. Maar ook zorgverleners maken deze problemen vaak niet bespreekbaar in de spreekkamers.

  Lees verder
 • MS Talk: MS en het Coronavaccin (2)

  Nu de meeste MS patiënten momenteel worden opgeroepen voor hun vaccinatie tegen Corona, ontvangen wij weer veel vragen van twijfelaars over de veiligheid hiervan. Samen met Bram Platel, voorzitter van MS in Beeld en wetenschapper maken we nogmaals een aflevering over Corona en het vaccin.

  Lees verder
 • MS Talk: MS en leefstijlverandering

  Voeding Leeft! is in samenwerking met het Nationaal MS Fonds opnieuw een programma te gestart voor MS patiënten. Dit keer gaat het niet alleen over voeding maar ook over verandering in leefstijl.

  Lees verder
 • Een bijzonder meisje

  Acht jaar was Gigi toen haar vader overleed aan de gevolgen van MS. Zijn strijd met de ziekte en de toenemende afhankelijkheid heeft ze van dichtbij meegemaakt. Andere kinderen wil ze dat besparen en dus besloot ze in actie te komen.

  Lees verder
 • MS Talk: schub of pseudoschub

  Wanneer is er sprake van een schub en wanneer van een pseudoschub? Dit is niet altijd even duidelijk voor mensen met MS. Wanneer moet je contact opnemen met je neuroloog en wanneer kun je nog even wachten?

  Lees verder
 • Basisscholing in oktober 2021

  Op 8 en 9 oktober van dit jaar vindt er opnieuw een basisscholing plaats voor zorgverleners die een verschil willen maken in de behandeling van mensen met MS.

  Lees verder
 • MS Talk: MS en Naasten

  MS heb je niet alleen. Welke invloed heeft het hebben van MS op je partner, kinderen en ouders? Worden deze mensen ook gezien en gehoord? Waar kunnen ze tegenaan lopen en wat kun je doen indien je als naaste van een MS patiënt vastloopt?

  Lees verder
 • Nieuwe Facebookpagina

  Like onze nieuwe Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom MS en MS Zorg Nederland.

  Lees verder
 • MS Talk: MS en Verwerking

  Voor iemand die de diagnose MS krijgt kan alles van het een op het andere moment veranderen. Hoe ga je hier mee om? Is het verwerken van de diagnose iets wat je eenmalig doet of is dit een voortdurend proces? Welke stappen zijn noodzakelijk om hierbij te doorlopen?

  Lees verder
 • MS Talk: Upendo

  Binnenkort opent Upendo haar deuren in Boxtel. Een kliniek die staat voor optimale zorg voor mensen met MS en hun naasten. Wat is de visie achter Upendo en hoe gaat de zorg die ze bieden er concreet uitzien?

  Lees verder
 • MS Talk: MS en Energieverdeling

  In deze aflevering verdiepen we ons verder in de vermoeidheid die bij veel mensen met MS een grote rol speelt. Kun je winst halen uit het beter verdelen en organiseren van je energie? Hoe pak je zoiets aan en wie kan je daarbij helpen? In deze video is Gerald Hengstman, neuroloog, in gesprek met Thekla Essers, ergotherapeut en Nanda Felderhof, ervaringsdeskundige.

  Lees verder
 • MS Talk: MS en Lopen

  In deze MS Talk gaan dr. Gerald Hengstman, neuroloog en Nanda Felderhof, ervaringsdeskundige in gesprek met dr. Anneke van Druenen, revalidatie arts over problemen die bij het lopen kunnen ontstaan als je MS hebt. Welke problemen kun je ervaren? Is er iets aan te doen en wanneer kun je contact opnemen met een revalidatiearts? zijn onder meer vragen die in deze aflevering aan bod komen.

  Lees verder
 • MS Talk: MS en het Coronavaccin

  Inmiddels is het vaccineren tegen Corona begonnen, maar hoe zit het met de veiligheid van dit vaccin? Zeker in combinatie met MS en MS medicatie. Wat zijn de laatste inzichten en hebben MS patiënten voorrang bij de vaccinatie? Is er een grotere kans op een schub na vaccinatie?

  Lees verder
 • Basisscholing MS Zorg Nederland 2021

  De basisscholing van MS Zorg Nederland zal dit jaar plaatsvinden op vrijdag 8 en zaterdag 9 oktober a.s. Tijdens deze tweedaagse scholing zullen zorgverleners, die een onderdeel gaan vormen van één van de multidisciplinaire regionale zorgnetwerken van MS Zorg Nederland, geschoold worden in de achtergronden van MS, MS behandelingen en hoe gezamenlijk te komen tot de best mogelijke zorg denkbaar.

  Lees verder
 • MS Talk Kerstspecial 2020

  In de special beantwoorden we vragen die we hebben ontvangen van onze kijkers. Zijn er nieuwe inzichten over MS bij Corona? Is er een alternatief voor Methylprednisolon als medicijn bij een schub? Kun je zonder gevaar wietolie gebruiken en waarom is er nog geen stamceltherapie bij MS mogelijk in Nederland? Op deze en andere vragen geeft Gerald Hengstman, neuroloog antwoord in deze feestelijke aflevering.

  Lees verder
 • MS Talk: Zelf de regie in handen; of niet?

  Kun je als MS patiënt zelf bepalen hoe je behandeling eruit ziet? En zo ja, zijn hier grenzen aan wat mogelijk is? In deze aflevering van MS Talk zijn Gerald Hengstman, neuroloog en Nanda Felderhof, ervaringsdeskundige in gesprek met Anja van den Bemt, voormalig MS verpleegkundige met 20 jaar ervaring.

  Lees verder
 • MS Talk: Oproep!

  Komende tijd gaan we in verband met de feestdagen een MS Talk Special opnemen, dit zal een Q&A worden. Dus grijp je kans en stel je vraag en wie weet behandelen wij deze in de volgende aflevering! Stel je vraag via info@mszorgnederland.nl of laat een berichtje achter in de comments.

  Lees verder
 • MS Talk: MS en Pijn

  Het is een groot misverstand dat MS geen pijn doet. MS kan zenuwpijn of aangezichtspijn veroorzaken, maar ook door bijvoorbeeld een veranderd looppatroon kun je pijnklachten krijgen. Is hier iets aan te doen en zo ja, wat dan?

  Lees verder
 • MS Talk: MS en Voeding

  Dat een gezonde leefstijl en gezonde voeding bij MS een aangetoond positief resultaat heeft weten we. Maar wát is dan gezonde voeding? Waar moet je op letten als je gezond wil eten en MS hebt?

  Lees verder
 • MS Talk: MS en Zwangerschap

  MS kan al op relatief jonge leeftijd (meestal tussen de 20-40 jaar) worden vastgesteld. Precies de periode in het leven wanneer een kinderwens een rol kan gaan spelen. Is het hebben van MS een reden om niet aan kinderen te beginnen? Met welke dilemma's kun je te maken krijgen? Zijn er risico's aan verbonden?

  Lees verder
 • MS Talk Extra: MS en Corona

  In een samenwerking met de MS Vereniging Nederland brengen we verslag uit van MS Virtual 2020; het grootste MS congres wereldwijd. De impact van het corona-virus wordt weer steeds groter nu we aan het begin van de tweede golf staan. Wat hebben we geleerd over corona en MS in de eerste helft van dit jaar?

  Lees verder
 • MS Talk Extra: MS en Veroudering

  In een samenwerking met de MS Vereniging Nederland brengen we verslag uit van MS Virtual 2020; het grootste MS congres wereldwijd. Met het ouder worden verandert de ziekte MS. Terugvallen treden minder vaak op, progressie kan zijn intrede doen. Hoe zit dat eigenlijk en wat kun je eraan doen?

  Lees verder
 • MS Talk Extra: Vermoeidheid

  In een samenwerking met de MS Vereniging Nederland brengen we verslag uit van MS Virtual 2020; het grootste MS congres wereldwijd. Volgens onderzoeken zijn er verschillende factoren die een positieve rol spelen bij vermoeidheid veroorzaakt door MS. Zo blijken cognitieve gedragstherapie, bewegen en gezonde voeding daar voorbeelden van te zijn.

  Lees verder
 • MS Talk Extra: Herstel van schade aan Myeline

  In een samenwerking met de MS Vereniging Nederland brengen we verslag uit van MS Virtual 2020; het grootste MS congres wereldwijd. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de schade veroorzaakt door MS te herstellen. Maar hoe ver is men nu als het gaat om remyelinisatie?

  Lees verder
 • MS Talk Extra: De invloed van leefstijl op het ontwikkelen van MS

  In een samenwerking met de MS Vereniging Nederland brengen we verslag uit van MS Virtual 2020; het grootste MS congres wereldwijd. Deze aflevering gaat over welke factoren een rol kunnen spelen bij het wel of niet krijgen van MS. Maar kun je door deze factoren te beïnvloeden ook invloed uitoefenen op het beloop van de ziekte? Wat zijn hierover de laatste inzichten?

  Lees verder
 • MS Talk: MS en Geheugen

  In deze aflevering van MS Talk hebben we het over het geheugen (cognitie). 50% van alle mensen met MS krijgen te maken met cognitieve klachten. Dit kan op elke leeftijd en in elk stadium van de ziekte. Hoe herken je deze klachten? Hoe kun je ze onderzoeken? Kun je er wat aan doen en wat is de prognose?

  Lees verder
 • MSTalk Extra: Medicatie; de nieuwste inzichten

  In een samenwerking met de MS Vereniging Nederland brengen we verslag uit van MS Virtual 2020; het grootste MS congres wereldwijd. Deze eerste aflevering gaat over de nieuwste inzichten die er zijn over MS remmende medicatie.

  Lees verder
 • Nascholing MS Zorg Nederland vrijdag 9 oktober ONLINE vanwege strengere corona-maatregelen

  De landelijke nascholing van MS Zorg Nederland op vrijdag 9 oktober zal online plaats vinden. Zoals eerder aangegeven is de opzet van de scholing dusdanig dat deze hoe dan ook door kan gaan: live op locatie indien mogelijk, virtueel online indien noodzakelijk. Het zal je ongetwijfeld niet ontgaan zijn dat het aantal corona-besmettingen de afgelopen weken weer aan het toenemen is en dat geleidelijk een aantal maatregelen aangescherpt worden. Dit heeft ons doen besluiten om de nascholing in oktober online te laten plaats vinden in plaats van live op locatie.

  Lees verder
 • MS Talk: MS Medicatie: Behandeling op maat

  Waarom krijgt iedereen dezelfde dosis medicatie met dezelfde interval terwijl we als mensen allemaal verschillend zijn? In deze aflevering van MS Talk legt neuroloog dr. Hengstman uit hoe het gebruik van Tysabri en Ocrevus meer wordt afgestemd op de persoon en wat hier de positieve gevolgen van zijn en wat dit precies met de Coronacrisis te maken heeft.

  Lees verder
 • MS Talk: over MS en warmte

  Een warme zomerdag. Voor de meesten een heerlijk vooruitzicht. Voor veel mensen met MS echter een verschrikking. Hoe zit dat nu eigenlijk met MS en warmte? Waarom hebben zoveel mensen er last van? En wat voelen ze dan? En wat kun je eraan doen?

  Lees verder
 • MS Talk: MS en Corona, zelf je weerstand verbeteren

  Er wordt veel geschreven en gesproken over de risicofactoren die er zijn voor een ernstig verloop van een Corona-infectie. Het hebben van MS hoort daar gelukkig niet bij. En, zoals we recent weergaven, ook het gebruik van de meeste MS remmende medicijnen maakt iemand niet kwetsbaarder.

  Lees verder
 • MS Zorg Nederland start met MS Talk!

  De huidige tijd met het corona-virus geeft veel onzekerheid. Onzekerheid op allerlei vlakken inclusief hoe om te gaan met een ziekte als MS, hoe om te gaan met medicatie etcetera. Er is veel behoefte aan houvast, aan betrouwbare begrijpelijke informatie. Mede om deze reden is MS Zorg Nederland gestart met MS Talk. Dit zijn korte informatiegesprekken met experts over relevante onderwerpen rondom MS.

  Lees verder
 • Nascholing 9 oktober 2020

  Evenals de afgelopen jaren organiseert MS Zorg Nederland dit jaar een nascholing specifiek voor MS zorgverleners. De scholing zal plaats vinden op vrijdag 9 oktober 2020.

  Lees verder
 • MS en corona: wat is verstandig?

  Het RIVM geeft in haar berichtgeving aan dat mensen met MS tot de risicogroep behoren voor het corona-virus. Ten aanzien van het gebruik van MS remmende medicatie (immuunmodulatie) is op dit moment nog geen formeel advies vanuit overheid en/of medische beroepsverenigingen.

  Lees verder
 • Nascholing 15 maart 2019

  Op 15 maart 2019 organiseert MS Zorg Nederland een monodisciplinaire Multiple Sclerose nascholing voor ergotherapeuten, fysio- / oefentherapeuten en diëtisten.

  Lees verder
 • Een goed begin..

  Het begin van het nieuwe jaar is een goed moment om terug en vooruit te kijken. MS Zorg Nederland neemt je graag mee in wat afgelopen jaar heeft gebracht en haar plannen voor 2019.

  Lees verder
 • 5 jaar MS Zorg Nederland!

  Vandaag precies vijf jaar geleden is MS Zorg Nederland opgericht. De afgelopen jaren is MS Zorg Nederland uitgegroeid tot een volwaardig landelijk partner binnen de MS zorg.

  Lees verder
 • Zinbryta uit de handel

  Zinbryta (daclizumab) wordt door Biogen, de maker van het medicijn, vrijwillig wereldwijd van de markt gehaald. Dit omdat er aanwijzingen zijn dat dit medicijn ernstige ontstekingsreacties in de hersenen kan veroorzaken.

  Lees verder
 • Fampyra niet meer vergoed

  Het medicijn Fampyra (Fampridine) is sinds enkele jaren geregistreerd voor de behandeling van MS. Begin deze week heeft ZIN de minister van VWS geadviseerd om dit medicijn niet op te nemen in de basisverzekering, waardoor het vanaf 1 april 2018 niet langer vergoed zal worden.

  Lees verder
 • Ocrevus in basispakket

  Ocrevus (Ocrelizumab) wordt vanaf 1 maart 2018 volledig vergoed. Het medicijn is bedoeld voor de behandeling van volwassen patienten met actieve Relapsing en actieve Primair Progressieve Multiple Sclerose.

  Lees verder
 • Mavenclad volledig vergoed

  Mavenclad (Cladribine tabletten) wordt vanaf 1 maart 2018 toegelaten tot het basispakket. Het medicijn is bedoeld voor de behandeling van volwassen patienten met zeer actieve Relapsing Multipele Sclerose (RMS).

  Lees verder
 • Zorg dat je blijft plakken!

  Sinds september is de MS Zorg Nederland raamsticker in omloop. Oproep aan onze leden: heb jij je raamsticker al geplakt? Deel dit en help hiermee de zichtbaarheid van MS Zorg Nederland verder vergroten!

  Lees verder
 • Nieuwe waarschuwing bij gebruik Zinbryta

  Begin dit jaar kwam het geneesmiddel daclizumab (Zinbryta) beschikbaar voor de behandeling van mensen met relapsing MS. Zeer recent heeft het Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) een nieuwe waarschuwing afgegeven voor het gebruik van Zinbryta.

  Lees verder
 • Positief besluit over ocrelizumab

  Recent heeft de Europese registratieautoriteit EMA een positief besluit genomen over de registratie van het geneesmiddel ocrelizumab voor relapsing MS en progressieve MS.

  Lees verder
 • Belangrijke MS ontwikkelingen vanaf ECTRIMS

  Van 25 tot 28 oktober 2017 was neuroloog en bestuurslid Gerald Hengstman aanwezig bij ECTRIMS, het grootste MS congres ter wereld. De afgelopen dagen deelden wij via onze social media kanalen een aantal belangrijke MS ontwikkelingen, die tijdens dit congres in Parijs zijn gepresenteerd.

  Lees verder
  naar top